Že investirate v znanje?

Že investirate v znanje?

“Investicija v znanje plača najboljše obresti.” (B. Franklin)

Že v nekaj naših člankih in skoraj v vsaki Epizodi IQ smo poudarjali pomen izobraževanja, v našem primeru predvsem na finančnem področju in seveda bo tako tudi v prihodnje, saj smo pri Finančnem IQ mnenja, da je gradnja osebnosti, discipline in znanja ključnega pomena tudi za postavitev močnega in stabilnega proračuna. 

Mnogo ljudi ima cilj služenja denarja, nato potrošnje tega denarja in skrbi zakaj ni finančna situacija drugačna. Skrbi in sanje, ostajajo skozi celo življenje enake. Skrbi o pomanjkanju denarja se ne premaknejo in sanje o boljši situaciji ostanejo le sanje in to je napačno. Sedajšnja situacija namreč ne pomeni, da mora vse ostati tako za vedno. Sanjajte, ampak upajte si te sanje tudi uresničiti. 

Znanje je tista stvar, ki igra vlogo v vsem, kar v življenju delamo. Ravno zato je napačna miselnost prevečih ljudi, da se po končani osnovni šoli, srednji šoli, fakulteti učenje ustavi. Ob zaključku nujnega izobraževanja mnogi vzdihnejo ob misli: “Uspelo mi je, to je to”, ampak v bistvu konca ne bi smelo biti nikoli, kajti se šele začne in traja do smrti. Zakaj tako? Ko se enkrat ustavimo z učenjem to pomeni, da stojimo na mestu in se ne premikamo in če se ne premikamo tudi ne moremo pričakovati napredovanja. Kako lahko torej razmišljamo o izboljšanju neke situacije, če stojimo na mestu? Seveda, ne gre.

Zato se ne smemo ustaviti. Vzemite si čas za napredovanje v tistem kar vas zanima. Vsak dan si rezervirajte uro, uro in pol zase, vzemite v roko knjigo vaše najljubše tematike, preglejte videe na Youtubu, kjer boste našli ogromno zanimive vsebine tudi o stvareh, ki vas osebno zanimajo. Prijavite se na seminarje, predavanja ali celo vpišite na dodaten študij v smeri, ki vas navdihuje, da bi v tem uspeli ter naredili nekaj več. Napredujte in nagradite se za svoje nove dosežke, bodite ponosni nase vsak dan. 

Kako začeti: 

  • Vsak dan preberite nekaj strani v knjigi;
  • raziskujte o ljudeh, kateri so uspeli na področju, ki vas zanima;
  • berite intervjuje, poslušajte podcaste, glejte poučne videe;
  • obiskujte seminarje, predavanja;
  • delajte stvari, ki vas osrečujejo.

Znanje je nekaj, kar vas bo nadgradilo in vam dopustilo pogledati onkraj znanega ter razširilo obzorja ne glede na starost. Znebite se vaših skrbi tako, da zrastete v stvareh, ki vas osrečujejo.

Nikoli ni prepozno, da se naučimo nekaj novega!