Zadnji čas je, da to prebereš! ;)

Zadnji čas je, da to prebereš! 😉

Vsi se zagotovo še vedno spomnimo dni v šolskih klopeh, ko so nas učitelji nenehno preganjali z bralno značko in domačim branjem ter postavljali datume do kdaj moramo knjigo prebrati, še zdaj se spomnim kako smo s sošolci računali koliko strani na dan moramo prebrati, da končamo v roku. Kot šolarji smo vedno veliko brali in se spoznavali z vso mogočo literaturo, vendar kako pa je s tem sedaj, ko je dni v šolskih klopeh konec? 

Nedolgo nazaj smo v naši skupini objavili anketo kako pogosto in katere knjige najraje berete in odziv je bil več kot odličen! Navdušeni smo, da so med nami tudi knjižni molji in zato smo se odločili sestaviti seznam nekaj knjig, ki bi vam jih za branje priporočili mi. Pri nas najraje beremo knjige o financah, podjetništvu in osebni rasti. 


1. Bogati očka, revni očka (Robert Kiyosaki) 

Knjiga govori o avtorjevih mladostnih letih in njegovih dveh očetih-o pravemu očetu, ki je bil reven in očetu njegovega najboljšega prijatelja, ki je bil bogat. Vsak od njiju je na Roberta vplival na svoj način in tako je oblikoval svoje mnenje o denarju in investiranju, katerega glavni nauki so, da ti ni treba biti bogat, da bi investiral, ampak je pomembno le to kako znaš razločevati sredstva od obveznosti in obrniti stvari tako, da denar začne delati zate. 


2. Kvadrant denarnega toka (Robert Kiyosaki) 

Je kot nekakšno nadaljevanje in nadgradnja knjige Bogati očka, revni očka, ki se iz zgodbe o mladosti prelevi v nekakšen priročnik z ogromno nasveti. Kvadrant denarnega toka razdeli ljudi na 4 skupine, glede na to kako služijo denar: zaposleni, samozaposleni, lastniki podjetji, investitorji. O vsaki skupini se avtor temeljito razpiše in opiše pot kako priti do skupine, ki vodi v finančno neodvisnost. Avtor pravi, da je v življenju najpomembneje, da najdemo svojo pot. 


3. Modri investitor (Benjamin Graham) 

Škoda je, da se nekaj sto strani knjige ne da povzeti v zgolj nekaj vrsticah, kajti to je ena od knjig, ki si to definitivno zasluži. Čeprav je bila izdana leta 1949 je še zmeraj ena pomembnejših knjig, ki bi jih moral prebrati vsakdo, ki se podaja na pot investiranja. Samo delo ne govori neposredno o tehnikah analiziranja finančnih trgov ali kakšnih podobnih nasvetov kako hitro obogateti, ampak daje poudarek na načela investiranja: kako minimizirati nepovratne izgube, kako maksimizirati možnosti rednih dobičkov in kako nadzorovati samouničujoče obnašanje, ki mnogo investitorjem povzroča največje preglavice do najboljšega izkoristka njihovega potenciala.

To so tri knjige, ki so po našem tokratnem izboru najuporabnejše in najbolj poučno čtivo za začetek rasti na tem področju. Pri izboru namenoma nismo navedli na desetine knjig, saj vas želimo usmeriti najprej na najpomembnejše za vsakega, ki želi več graditi na sebi in svojih financah.