PREGLED TRGA 15.3.2020

 

Na svetovnih trgih lahko še vedno čutimo paniko in pesimizem zaradi vse večjega števila obolelih za koronavirusom. Ljudje se najraje zadržujejo doma in lahko vidimo padec povpraševanja po ne nujnih dobrinah, ki vpliva na dobiček podjetij in še dodatno zmanjšuje vrednost njihovih delnic.

S&P 500 je v prejšnjem tednu še dodatno padel in zaključil teden pri vrednosti 2700. V četrtek smo bili priča trojnemu dnu na eno urnem časovnem okvirju pri ceni 2500, ki je vrednost indeksa do petkovega zaprtja trga nekoliko popravila. Do četrtka je namreč indeks izgubil približno 15% vrednosti, a nato teden v petek zaključil s 5% tedensko izgubo. Cena se trenutna nahaja v okolici močne tedenske podpore, ki je pri 2600. Tekom tedna smo jo že uspeli prebiti, a se je nato tedenska svečka zaključila nad cono. V prihodnjem tednu lahko pričakujemo, da bo cena še enkrat poskusila prebiti cono. V kolikor ji bo to uspelo, lahko sledi dodaten padec vrednosti indeksa. 

Dax je teden zaključil precej slabše kot S&P. Od ponedeljkovega odprtja trga, do petkovega zaključka je namreč izgubil kar 15 % vrednosti in prebil močno cono pri 10400. Teden je zaključil pri vrednosti 9000 in je tako v enem mesecu izgubil kar dobrih 30%. Tudi pri tem indeksu, smo trenutno na močni tedenski coni. Če cona zadrži ceno, smo lahko v prihodnjih dneh priča popravku, v kolikor bo pa ta cona prebita, lahko vrednost še dodatno pade, podobno kot pri S&P. 

Zlato je prvi teden v mesecu nekoliko pridobilo na vrednosti, in celo prišlo do cene 1700 dolarjev na unčo. Zadnji teden, je sledil skoraj 10 % padec do nivoja 1530 in formacija močne ‘’bearish engulfing’’ svečke, ki je izničila pridobljeno vrednost začetka meseca. Pri tej ceni imamo močno podporo iz avgusta 2019, tako, da imamo tudi tukaj bounce or break situacijo. Če se cena zaključi pod to cono, bi lahko videli nadaljnji padec vrednosti zlata. V kolikor se bo pa cona izkazala za dovolj močno, da ceno zadrži, bomo lahko priča ponovni rasti vrednosti.  

DXY  je teden začel z bearish premikom, a se je izkazalo, da je to zgolj fakeout. Po izgubi vrednosti začetek tedna, v vrednosti 1,5%, je nato sledil močan premik navzgor. Indeks je tako teden zaključil skoraj pri vrednosti 99, kar pomeni slabo 3% pridobitev, glede na prvi teden v mesecu. V prihodnje se lahko ponovno zgodi, da bomo testirali prejšnji vrh v okolici vrednosti 100, kar bi pomenilo močan dolar in pridobivanje USD proti drugim valutam. 

Nafta je zaradi trgovske vojne med Rusijo in Savdsko Arabijo prebila močno cono pri 42 in v ponedeljek izgubila rekordnih 30% vrednosti. Do konca tedna so se razmere nekoliko stabilizirale in sledil je manjši popravek v vrednosti 10%, kar pomeni, da je teden zaključila s 20% izgubo. Trenutno se nahaja pri ceni 33 dolarjev za sodček. Nekoliko nižje, pri vrednosti 30 imamo novo močno cono, ki jo je graf v ponedeljek že testiral, a je ni uspel prebiti. Odnos med zgoraj omenjenima državama bo v naslednjih dneh ključno vplival na gibanje cene nafte. Če bo prišlo do sklenitve dogovora, bi lahko črno zlato pridobilo na vrednosti, v obratnem primeru pa lahko pride do dodatnega padca. 

EURUSD je poskušal prebiti cono pri 1.14000, a neuspešno. Sledil je padec v vrednosti 300 pipov, do cone ki se nahaja pri 1.11000. Pri tej ceni se nahaja tudi zgornji del kanala, ki ga je cena prebila prvi teden v marcu. V naslednjih dneh bo razvidno, ali bo DXY še naprej pridobival na vrednosti in se bo graf ponovno pomaknil v kanal. V kolikor se bosta cona in kanal izkazala za premočno oviro, pa lahko ponovno sledi obrat in nadaljevanje poti cene navzgor.  

Pravno obvestilo – omejitve odgovornosti

 *Ta objava ne pomeni priporočila za nakup ali ponudbe za prodajo in se ne razlaga, kot da predstavlja ponudbo za sklenitev pogodbe o svetovanju. Ta publikacija niti noben njen del ne vzpostavlja podlage za noben sporazum ali druge obveznosti katere koli vrste. Podjetje Finančni IQ d.o.o.  In njegovi svetovalci ter analitiki ne prevzemajo odgovornosti za obveznosti, ki izhajajo iz objave in / ali uporabe te publikacije ali njene vsebine. Niti podjetje Finančni IQ d.o.o. niti njeni svetovalci ter analitiki ne jamčijo za točnost ali popolnost informacij, ki se uporabljajo za to objavo. Nič v tej publikaciji se ne sme razlagati kot predstavitev takšnega poroštva. Uporabljene informacije niso bile neodvisno preverjene. Izražena mnenja izražajo sedanjo presojo analitika, ki je to publikacijo pripravil v povezavi s svojo poklicno dejavnostjo in se lahko spremeni v skladu s prihodnjimi dogodki in razvojem. Izraženi pogledi ne odražajo nujno mnenja družbe Finančni IQ d.o.o.  Pridržujemo si pravico, da kadar koli in brez predhodnega obvestila spremenimo mnenja, izražena v tej publikaciji. Finančni IQ d.o.o.je morda izdal druge publikacije, ki niso skladne z zaključki v tej publikaciji. Te publikacije lahko odražajo različne predpostavke, stališča in analitične metode analitikov, ki so jih pripravili. Pretekla uspešnost se ne sme uporabljati kot indikacija ali jamstvo za nadaljnjo uspešnost in nobena predstavitev ali garancija, izražena ali implicitna, ne bo sprejeta glede prihodnjega delovanja. Ta objava se distribuira po elektronski in navadni pošti profesionalnim vlagateljem, od katerih se pričakuje, da bodo sprejemali svoje naložbene odločitve brez nepotrebnega zanašanja na to publikacijo.