Naložbeno zlato

Naložbeno zlato 

Če bi vas nekdo nepričakovano vprašal, kako mislite da Slovenci varčujemo? Dobro ali slabo. Kaj bi odgovorili? Odgovori bi bili vsekakor različni, nekateri bi odgovorili glede na svoje navade, drugi glede na širšo množico. Zdaj vas to vprašamo mi in vaše mnenje nam lahko zaupate v komentarju, da razvijemo kakšno debato na to temo, prepričan pa sem, da ima glede tega vsak svoje mišljenje in tudi navade. V eni od naših prejšnjih epizod smo že podali nekaj podatkov o varčevanju v Sloveniji, naj jih na kratko povzamemo. 

Glede na podatke Statističnega urada Slovenije smo Slovenci zelo varčen narod, bolj natančno povedano, smo tretji najbolj varčen narod v Evropi. Podatki iz leta 2017 namreč kažejo, da smo Slovenci privarčevali 13,9% dohodka, pred nami pa so le Nemci z 17,3% ter Švedi z 18,3% privarčevanega letnega dohodka. Najpogosteje varčujemo denar na banki, vse bolj pa raste zanimanje za varčevanje v vrednostnih papirjih ter varčevanje v zlatu. 

Varčevanje na banki poznamo vsi, saj so nam starši že kot otrokom tam odprli varčevalni račun kamor smo veselo nalagali skromne, vendar za nas dragocene prihranke. Mnogi pa od tukaj naprej niso več raziskovali, zato bomo to storili skupaj skozi ta članek in sicer bomo raziskali naložbeno zlato, ki v času v katerem živimo sedaj, času bolezni in prihajajoče krize predstavlja eno najvarnejših in najdonosnejših oblik varčevanja. 

Vsak od nas varčuje za nekaj, recimo pokojnino, nakup nepremičnine, otroke, vnuke in to pomeni, da so prihranki nekaj, česar zagotovo nočemo izgubiti. Prav zato pa je varčevanje v denarju lahko kritično, saj nam inflacija kar nekaj tega denarja neslišno odnese stran. Glede na leta inflacija seveda variira in se giblje nekje od 1% do 3%, kar pomeni, da se za tolikšen odstotek kupna moč denarja v enem letu zmanjša. Če primerjamo denar z naložbenim zlatom je pri tem zgodba povsem drugačna, saj inflacija na vrednost zlata nima direktnega vpliva. Tako je je že nekaj desetletij odlična zaščita pred inflacijo in izgubo vrednosti svojega premoženja. To pomeni, da je vrednost zlata varna tudi v času finančnih in gospodarskih kriz. 

Ne gre pa samo za zaščito premoženja, ampak moramo dodati nekaj besed tudi o donosnosti, namreč zlato je imelo v zadnjih 5 letih v povprečju kar 8% rast na leto, kar je občutna razlika v primerjavi z 0,01-0,25% obrestne mere pri varčevanju na banki. Poleg tega ob nakupu ali prodaji naložbenega zlata ni potrebno plačati davka na dodano vrednost in tudi ne davka na kapitalski dobiček kar pomeni še eno prednost. 

Naložbeno zlato je čistine 999,9/1000 oziroma 24 karatov. Pred nakupom naložbenega zlata vedno preverite ali ima “Good Delivery Standard” (status dobre dobave). Status pomeni, da je zlato izdelano v kovnici, ki je na trgu prisotna najmanj 5 let, na leto proizvede 10 ton zlata in 50 ton srebra, njena neto vrednost mora biti najmanj 15 milijonov funtov ter zadostiti določenim kriterijem ugleda in LBMA pravilniku, ki temelji na odgovornem pridobivanju zlata in srebra.   

Ob nakupu zlata morate biti pozorni na naslednje stvari:

  • Razmislite koliko gramske ploščice boste kupili glede na vaše želje,
  • da ima kupljeno zlato “Good delivery standard” (status dobre dobave),
  • da ob nakupu prejmete certifikat, 
  • pred nakupom preverite ceno zlata na svetovnem trgu, 
  • da zlato kupite pri zaupanja vrednem podjetju.

V veliki gospodarski krizi leta 2008 so vrednosti svetovnih delniških trgov skoraj čez noč strmoglavile, ravno nasprotno pa se je zgodilo z zlatom. Zlato je v obdobju samo treh let zraslo  za 850 dolarjev za unčo zlata (31.103 grama) in sedaj se dogaja podoben scenarij. Svet je zaradi epidemije koronavirusa pred pragom nove gospodarske krize za katero še ni jasno kakšne razsežnosti bo dosegla, zato pa je idealen čas za razmislek o svojih zlatih rezervah, saj naložbeno zlato daje najboljše razmerje med varnostjo, donosnostjo in likvidnostjo. 

Za vse, ki vas o zlatu in nakupu zlata zanima še več, smo že pripravili webinar, ki si ga lahko ogledate na povezavi spodaj: 

https://event.webinarjam.com/register/1/r4zrwtv