NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE, KO GOVORIMO O VARČEVANJU ZA POKOJNINO

NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE, KO GOVORIMO O VARČEVANJU ZA POKOJNINO

Težave na področju varčevanja so zelo pogoste. Koliko varčevati, kako varčevati, kako dolgo in še marsikakšno vprašanje se nam poraja ob misli na pokojnino in brezskrbno starost.

KDAJ ZAČETI VARČEVATI ZA POKOJNINO?
Praviloma bi morali začeti varčevati takoj, ko dobimo prvo zaposlitev oz. prvo plačo. Vendar pa nam takrat to ne pride na misel, saj se pritok denarja poveča in takrat začnemo razmišljati kaj vse potrebujemo (čeprav ni nujno), da zadovoljimo svoje želje. Varčevanje za pokojnino pa prelagamo na kasneje, saj se nam to v tistem trenutku ne zdi tako pomembno kot nov telefon, TV ali avto. Tako varčevanje prestavimo za kakšno leto, kar pa pomeni, da bi morali v tem primeru za dosego enakega finančnega cilja varčevati 40% več kot nekdo, ki je začel varčevati že pred 5 leti.

POMANJKLJIV IZRAČUN KOLIKO NAJ BI POTREBOVALI ZA POKOJNINO
Večina ljudi si ne vzame dovolj časa za izračun, koliko naj bi resnično potrebovali v upokojitvenem obdobju. Tako se vrtimo v začaranem krogu, saj ne vemo kateri finančni cilj želimo resnično doseči.

NEPRILAGAJANJE POKOJNINSKEGA NAČRTA SPREMEMBAM
V procesu varčevanja je dobro vedeti, kakšne so razmere na trgu in kako to vpliva na našo obliko varčevanja. Zato je priporočljivo vsaj nekajkrat na leto preveriti, kako smo uspešni in se po možnosti pogovoriti s finančnim svetovalcem, ki vam bo razložil kaj določene spremembe na trgu pomenijo in vam svetoval glede najboljše možnosti za naprej.

NEREDNO VARČEVANJE
Pri varčevanju za pokojnino je zelo pomembna disciplina posameznika. Seveda je neredno varčevanje lahko posledica tudi kakšnega nepričakovanega izpada dohodka, vendar pa je redno varčevanje zelo priporočljivo.

KAKO SE IZOGNITI NAPAKAM?
Le nekaj napak smo poskusili predstaviti na kar se da preprost način, več o tem pa boste izvedeli v videu, ki ga pripravljamo za vas.