NAJEM ALI NAKUP VOZILA?

NAJEM ALI NAKUP VOZILA?

Odločitev o nakupu ali najemu vozila večinoma temelji na vaših financah, denar pa ni edina stvar na katero bi morali biti pozorni preden sprejmete dokončno odločitev. Poleg financ morate upoštevati tudi vaš osebni okus in življenjski stil.

Najem vozila je predvsem privlačen za tiste, ki se zanimajo za uporabo le tega in ne za lastništvo. Povpraševanje po najemih je vedno večje, zlasti v mestih. Vedno bolj popularen je t.i. carsharing, ki deluje na podoben način kot storitev “bicikeLj” v Ljubljani, vendar si je vseeno prej potrebno preračunati, kakšni so stroški najema ali nakupa avtomobila glede na vaše vsakodnevne potrebe. Če kupiš vozilo to pomeni, da je tvoje, ampak ali si boš že kmalu zaželel novega? V takem primeru tukaj pride v poštev kreativni najem vozila. Podjetja, ki nudijo kreativni najem zagotavljajo nova oz. malo rabljena vozila. In ko se avta naveličaš, ga preprosto vrneš in skleneš pogodbo za novo vozilo.

Stroški t.i. kreativnega najema vozila so običajno nižji kot če ga kupite. Podjetja, ki nudijo najem za daljše obdobje, to je ponavadi od enega do štirih let, zagotavljajo nova ali malo rabljena vozila. Stroški najema variirajo glede na vaše pogoje in želje, zato se je potrebno pozanimati kaj vse je v ceni zajeto in oblikovati sebi najugodnejšo možnost.

Običajno cena najema zajema naslednje stvari. Kot prvo, je to določeno število kilometrov na letni ravni. Dodatne kilometre, ki jih naredite podjetje zaračuna po določenem ceniku. Nato redni servis avtomobila in nove gume na določeno število prevoženih kilometrov, cena registracije, obveznega in dodatnega avtomobilskega zavarovanja, polni kasko z 1% odbitno franšizo. In seveda normalno obrabo avta.

Pa se lotimo še nakupa vozila. Ponovno je vaša osebna izbira ali boste kupili novo ali rabljeno vozilo. Če pogledamo iz stroškovnega vidika boste za novo vozilo odšteli veliko več denarja, vendar je prednost ta, da vsaj na začetku ne boste imeli težav z nepredvidenimi okvarmi. Za starejše vozilo boste sicer odšteli manj, vendar nikoli ne veste kaj vse bo lahko šlo lahko narobe. Običajno je tako, da avto v prvih petih letih od nakupa izgubi skoraj 60% svoje prvotne vrednosti in to lahko predstavlja ogromno denarja. Gledano s finančnega vidika je najboljši nakup avta starega 2-3 leta, saj v tem času še ni izgubil brezhibnosti in do večjih okvar predvidoma še nekaj let ne bo prihajalo, v prvih 3 letih pa avto že izgubi 15% prvotne vrednosti in je že veliko cenejši kot če bi kupili novega. Za nakup se večkrat odločajo ljudje, ki v avtu preživijo veliko časa oz. se vsakodnevno vozijo na delo. Poleg tega, če veste da boste avto vozili dlje časa, se vam nakup cenovno bolj izplača kot najem. Vseeno pa nakup za sabo potegne stroške. Registracija, zavarovanje (osnovno, dodatno, kasko), redni servis, gume in menjava le teh.


Kakšna bi bila vaša odločitev? Kakšen tip človeka ste? Bi raje najeli vozilo? Na ta način ga lahko vsakih nekaj let zamenjate. Ali ste bolj “ziheraški” in raje vidite, da je vozilo vaše?