Na kaj moram paziti, ko kupujem svojo prvo nepremičnino?

Na kaj moram paziti, ko kupujem svojo prvo nepremičnino? 

Star slovenski pregovor pravi, da jabolko ne pade daleč od drevesa in povsem res je. Otroci vedno prevzamejo veliko lastnosti od staršev in veliko navad se tako neprestano prenaša iz roda v rod. Tudi na finančnem področju je tako. 

Vsak od nas ima v življenju vsaj en cilj, ki ga hoče uresničiti in pri veliko ljudeh oziroma kar večini v Sloveniji je to imeti svojo lastno nepremičnino, namreč Slovenija je ena izmed držav z visoko stopnjo lastniških stanovanj. Takšen trend se pri nas tudi nadaljuje, saj se veliko mladih parov odloča za nakup svojega stanovanja kot so navado prevzeli od svojih staršev in ravno zato bomo ta članek namenili njim in nekaj začetnim korakom kako se odpraviti na trg nepremičnin in kupiti svojo prvo nepremičnino. 

Vsake stvari se je najlažje lotiti z dobro organizacijo in tako bomo tudi mi danes razdelili potek nakupa prve nepremičnine v tri povsem začetniške korake.

1.Korak: Postavi si cilj kaj pravzaprav potrebuješ

Velikokrat se zgodi, da se ljudje v kakšno stvar zagledamo ali enostavno zaljubimo in jo hočemo imeti, ampak to se nam ne sme zgoditi pri nepremičninah, saj je v igri veliko denarja, poleg tega pa bomo v njej živeli kar nekaj let kar pomeni, da mora biti odločitev sprejeta racionalno oziroma s podrobnim razmislekom. 

Kot pri vsakem finančnem načrtu je tudi pri nakupu nepremičnine pomembno, da si zastavimo cilj: kaj želimo kupiti – stanovanje ali hišo, koliko kvadratnih metrov mora imeti, da bo zadoščeno našim potrebam, kakšen je cenovni razpon v katerem bomo izbirali nepremičnino in kako jo bomo plačali. 

Ko imamo enkrat razjasnjene preference kaj pravzaprav potrebujemo in koliko denarja lahko za to namenimo, bo veliko lažje iskati ponudbe nepremičnin in tudi ogledi bodo produktivnejši, saj boste natanko vedeli kaj potrebujete za svoje udobno bivanje. 

2.Kako boste nakup financirali in koliko bodo znašali mesečni stroški 

Ko se prebijete skozi prvi korak je na vrsti ena najpomembnejših stvari: kako boste stanovanje ali hišo plačali. Če ste zelo premožni in lahko plačate vse skupaj v enkratnem znesku, potem s tem vprašanjem nimate težav, vendar mislim, da ima večina ljudi, še posebej pa mladi pari, ki svojo pot šele začenjajo veliko težav pri tem. Predvidevamo, da bo za nakup stanovanja ali hiše vzet kredit.

Na tej točki sedaj že veste koliko bo vaša nepremičnina stala in tudi, če je potrebna kakšne obnove, popravila ali česa podobnega. Dobro izračunajte koliko bo potrebno vanjo še vložiti, da bo primerna za bivanje in te stroške prištejte k ceni nepremičnine, da boste dobili končno številko koliko vas bo investicija stala. Šele po tem se namreč lahko odpravite po kredit na banko, saj natanko veste koliko potrebujete.

Pred sklenitvijo stanovanjskega kredita se dogovorite za sestanek na večih bankah in natančno preverite njihove pogoje, obrestne mere, morebitne skrite stroške in seveda, če ste po njihovih kriterijih kreditno sposobni glede na želeni znesek.

Pred samim nakupom stanovanja ali hiše pa ne smete pozabiti na stroške, ki jih bo prineslo življenje in morebitna kasnejša obnovitvena dela. Razmislite kako visoke mesečne stroške si lahko privoščite, večja in razkošnejša bo nepremičnina, večji bodo tudi mesečni stroški. 

3.Razširite svoje znanje o nepremičninah

Še enkrat naj poudarimo, da pred nakupom dobro preglejte različne ponudbe in primerjajte cene. Podrobno raziščite trg nepremičnin in se po potrebi posvetujte s strokovnjakom ali je dober čas za nakup nepremičnine ali pa so cene trenutno previsoke in je pametno za nekaj mesecev nakup odložiti. 

Ob nakupu razmislite tudi o svojih načrtih za prihodnost. Tukaj imam v mislih predvsem otroke, saj je v tem primeru priročno kupiti nepremičnino v bližini vrtcev in šol, na koncu koncev pa je v tem prednost tudi, da bližje kot so šole in vrtci, lažje se bo nepremičnina prodala naprej, ko se boste za to odločili.

Pred nakupom premislite, če je cena nepremičnine ob nakupu primerna in za koliko jo lahko čez nekaj let prodate naprej, saj si lahko s tem pokrijete obresti, ki ste jih plačali za kredit ali celo zaslužite nekaj dodatnih evrov, ki bodo definitivno prišli prav pri nakupu nove.