Le četrtina britanskih podjetij je pripravljena na Brexit

Ni dolgo tega, ko smo skoraj vsak dan prebirali novice s podrobnostmi poteka izstopa Velike Britanije iz EU, sedaj pa nič več, kot da Brexit nikoli ne bi obstajal. Ker je dogajanje prav tako pomembno za nas in vpliva tudi na naše gospodarstvo, bomo na kratko povzeli raziskavo Inštituta direktorjev v Veliki Britaniji, ki kaže zanimive informacije o pripravljenosti tamkajšnjih podjetij na Brexit. 

Raziskava je pokazala, da le četrtina poslovnežev pravi, da so njihova podjetja v celoti pripravljena na konec prehodnega obdobja Brexita. 

Skoraj polovica anketiranih od 978 direktorjev podjetij je konec prejšnjega meseca dejala, da se še niso mogli pripraviti na uspešen prehod, vsak sedmi pa, da so trenutno bolj osredotočeni na pandemijo koronavirusa, navaja raziskava. Skoraj tretjina jih je povedala, da potrebujejo več jasnosti glede prihodnjih sprememb, preden se lahko popolnoma prilagodijo.

Kar 69% vprašanih je izjavilo, da je doseganje dogovora z EU pomembno za njihova podjetja, 89% pa jih je poudarilo pomen dogovora za celotno gospodarstvo. Tudi med direktorji, ki so se zavzeli za odstop od pravil EU, jih je 71% reklo, da je resolucija za gospodarstvo ključnega pomena. 

Zaenkrat so na konec prehodnega obdobja izstopa VB iz EU najbolj pripravljeni v finančnem sektorju.

Inštitut direktorjev je tudi ponovil svoj poziv k finančni podpori malih podjetij za dostop do strokovne pomoči in nasvetov na različnih področjih, ki vplivajo na Brexit, na primer davčne dobropise ali “boni za Brexit.” Več pa bo seveda jasno do 31. 12. 2020, ko bo izveden izstop Velike Britanije iz Evropske unije na urejeni način.