Koronavirus in inflacija

Koronavirus in inflacija

Epidemija koronavirusa se od nas poslavlja, strah pred okužbo izginja in vsi postajamo vse bolj sproščeni. Pa je res tako, da bi morali biti povsem sproščeni? Kar se tiče zdravstvenega vidika bomo komentar raje prepustili specialistom za medicino, mi pa bomo podali svoje mnenje o prihodnjih gibanjih na finančnem področju. 

Koronavirus je po vsem svetu povzročil veliko preglavic gospodarstvu, kar je povzročilo povečano število zaprtih proizvodnih in storitvenih obratov ter za sabo prineslo višjo stopnjo brezposelnosti, posledice pa pustilo tudi na inflaciji. Samo v nekaj mesecih upočasnitve gospodarskih zmogljivosti je inflacija v najbogatejših državah na svetu padala najhitreje od zadnje svetovne krize v letu 2008.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je dejala, da se je marca letna rast cen blaga in storitev v skupini 37 naprednih držav močno upočasnila, saj je virus skoraj zaustavil poslovno in socialno aktivnost. Zaradi strogih ukrepov za omejitev širjenja virusa se je precej zmanjšalo povpraševanje potrošnikov in podjetij po dobrinah in storitvah ter vplivalo tudi na rast cen. Inflacija na območju OECD je marca padla na 1,7%, medtem ko je februarja znašala 2,3%, kar je največja upočasnitev rasti stopnje inflacije po finančni krizi leta 2008.

Kaj pa lahko pričakujemo v prihodnje? 

Na kratki rok lahko lahko pričakujemo še dodaten padec inflacije, vendar ne za dolgo, saj bo v nekaj mesecih nazaj. 

Za začetek se bodo po velikem padcu začele dvigovati cene nafte, saj so bile še pred korona krizo zelo znižane bolj kot ne zaradi “cenovnih vojn”, pomanjkanje povpraševanja po nafti v kasnejših mesecih, pa je ceno še dodatno znižalo. Ko bo zopet prišlo do povečanja povpraševanja in bodo cene naravno rasle bodo popustile tudi države izvoznice, saj je nafta pomemben vir državnega dohodka in je cena pod 40$ na sodček na dolgi rok dokaj neracionalna. 

Drugi vidik, ki stremi k zvišanju inflacijske stopnje pa je vse hitrejše odpravljanje vladnih omejitev ter ponoven zagon gospodarstva po koronavirusu, saj se bo z vzpostavitvijo normalnega stanja zopet povečalo povpraševanje. Vsi se bomo zopet odpravili v restavracije, bare, po nakupih, večina se bo vrnila na svoje delovno mesto in potrošnja se bo povečala, na to pa bo brez dvoma pozitivno vplivala tudi finančna pomoč države posameznikom ter podjetjem. Po drugi strani, če pogledamo še ponudbo na trgu, pa so mnoga podjetja v času vladnih omejitev za vedno zaprla svoja vrata in šla v stečaj ali pa začela delati z zmanjšanim obsegom. To bo v prihodnosti povzročilo, da bo povpraševanje po dobrinah in storitvah večje od ponudbe, kar bo pripeljalo do rasti cen oziroma inflacije.