KITAJSKI BORZNI INDEKS ŽE PRIDOBIL IZGUBLJENO

Trgi po svetu si še niso povsem opomogli od padca vrednosti zaradi koronavirusa in nekateri še vedno čutijo vpliv panike, ki je zagrabila prebivalstvo. Tako nekateri trgi še naprej izgubljajo, nekateri so v stagnaciji, no eden pa je že presegel vrednost, ki jo je imel pred padcem. To je kitajski trg, ki ga je panika glede koronavirusa oslabila prvega. CSI 300 je indeks, ki nam kaže rezultate, oz. vrednost delnic 300 kitajskih podjetij, ki se trgujejo na borzah v Shanghaiju in Shenzhenu. Na sredini januarja 2020, je indeks beležil vrednost v okolici 4200, a je nato v pičlih dveh tednih strmoglavil v bližino vrednosti 3600 in tako zabeležil skoraj 15% izgubo. Nato je indeks ponovno začel pridobivati, in konec prejšnjega tedna, mesec dni po najnižji točki ponovno dosegel vrednost 4200, ki jo je imel pred krizo.  

Razlog za skoraj takojšnjo vrnitev cene delnic na prejšnje vrhove naj bi bil v hitrem ukrepanju kitajske vlade, ki je uspela zelo hitro zajeziti širitev smrtonostnega virusa. Število novih okužb izven province Hubei – ki jo je virus najbolj prizadel, se je zmanjšalo, in s tem zmanjšalo paniko prebivalcev. Poleg tega, je kitajska vlada sprejela ukrepe za poživitev gospodarstva in likvidnosti. Tako je denimo zmanjšala stroške izposoje denarja na najnižji nivo v zadnjem desetletju, ter sprejela še nekaj fiskalnih ugodnosti. Nekateri poznavalci za azijske trge celo menijo, da naj bi zaradi teh ugodnosti, indeks v prihodnjih dneh še dodatno pridobival na vrednosti.  

Kitajski trg se je zaradi ukrepov vlade, uspel v zelo hitrem času vrniti na vrednost pred krizo. Glavno vprašanje sedaj je, ali mu bodo ostali trgi sledili ravno tako hitro, ali bodo še naprej izgubljali svojo vrednost?