Kdaj je najboljši čas za prvo investicijo?

Kdaj je najboljši čas za prvo investicijo?

Začetki investiranja na kateremkoli trgu, naj bo to trg delnic, obveznic ali pa trgovanje valut, najpogosteje predstavlja za novince dodaten stres zaradi dvomov in strahu pred izgubitvijo sredstev, ki jih namerava investirati. Neprestano se porajajo misli kam, koliko in kdaj je najbolje naložiti kapital. Najpogosteje se zgodi, da zaradi teh vprašanj in iskanja odgovorov prepočasi ali na napačnem mestu odlašamo in neprestano prestavljamo “prvi korak” na poznejši čas, običajno z veliko izgovori.

Se v teh vrsticah najdete tudi vi? Niste edini.

Vsakič, ko se lotimo neke stvari prvič je težko izbrati oziroma najti pravo pot kako začeti, da ne spodleti in tako je tudi pri investiranju. Kdaj je zares pravi čas? Pravi čas je takoj. Ko prebijemo led in misli začnejo teči v smeri želje in pripravljenosti na investicijo je odlašanja konec in se stvari začnejo premikati. 

Vendar kljub temu je potreben temeljit premislek in ne brezglavi skok v kakršnokoli naložbo. Čeprav je to kontradiktorno prejšnjemu odstavku, naj razložim bistvo. Odločitev je tisti prvi korak, ki daje znak, da ste sposobni prebiti led strahu. To je potrebno storiti najprej, čimprej, takoj. Potem pa sledi načrtovanje brez katerega si naložbe ne smete privoščiti, saj lahko kaj hitro pride do izgube kapitala, če svoje investicijske poti ne začrtamo z jasnimi smernicami.  

Najprej razmislite koliko denarja želite investirati ter koliko časa ste pripravljeni čakati na obroditev sadov vaše naložbe. Ali je to eno leto ali pet, mogoče deset. Naslednji korak je izbira finančnega instrumenta oziroma posla, to pomeni kam sploh želite naložiti vaš denar. Možnosti je seveda veliko lahko izberete delnice, obveznice, CFD papirje, plemenite kovine, nepremičnine itd. Nato sledi pregled trga, saj svojega denarja ne nameravate naložiti nekam, kjer je trg že dosegel visoke vrednosti in je velika možnost, da bo začela vrednost kmalu padati. Te stvari so bistvene preden se spustite v naložbo.

To so pomembne smernice kako se lotiti investiranja, ki bi se jih moral držati vsak investitor. Pomembna je odločitev, pregled trga in načrt. Premišljen pristop k investiranju bo minimiziral tveganje in maksimiziral uspešnost ter zaslužek. Ena od rešitev kako svojo pot investiranja začeti uspešno je tudi obisk strokovnjaka na tem področju, ki vam bo zagotovo znal najbolje svetovati, narediti pregled trga ter skupaj z vami najti najboljše možnosti glede na vaše želje.