Kako začeti z varčevanjem

Glede na podatke Statističnega urada Slovenije smo slovenci zelo varčen narod, bolj natančno povedano, smo tretji najbolj varčen narod v Evropi. Podatki iz leta 2017 kažejo, da smo Slovenci privarčevali 13,9% dohodka, pred nami pa so le Nemci z 17,3% ter Švedi z 18,3% privarčevanega letnega dohodka. 

Varčevanje je del dohodka, ki se ne porabi za tekočo potrošnjo. Potrošnjo teh sredstev odložimo v prihodnji čas z različnimi nameni kot recimo nakup nepremičnine, avta ali pa želja po občutku varnosti in zagotovitev neodvisnosti v prihodnosti. Če se ozremo nazaj je bila prva hranilnica pri nas ustanovljena že leta 1820, začetek slovenskega bančništva pa velja leto 1900, ko je bila ustanovljena Ljubljanska kreditna banka. Tako lahko rečemo, da imamo slovenci varčevanje že nekako v krvi. 

Najpogostejši način varčevanja pri nas je v obliki bančnih vlog, saj kot kaže ljudje še vedno najbolj zaupajo bankam. Zadnja leta je vse bolj v porastu tudi varčevanje v vrednostnih papirjih, zlasti v obliki delnic ter drugega lastniškega kapitala. 

Kot vidimo večina ljudi ve, kako varčevati in se tega tudi redno držijo, vsak seveda s svojim razlogom in glede na svoje zmožnosti. Še vedno pa je veliko tudi tistih, ki z denarjem niso najbolj spretni, ne glede na to kakšen je njihov mesečni dohodek. V nadaljevanju bomo podali nekaj smernic katere lahko tudi vi uporabite pri svojem načinu varčevanja, ne glede na to ali ste šele začeli varčevati ali pa je to že vaša stalna praksa.

Varčevanje denarja je mesečna rutina, ki jo je potrebno vzdrževati z vztrajnostjo in dobro organizacijo denarnega toka. Da bi bilo varčevanje zares učinkovito vam svetujem, da najprej naredite pregled vseh prihodkov in odhodkov in si naredite razpredelnico iz katere boste videli kako se giblje vaš denar. Na višino dohodkov je težko vplivati, saj to običajno pomeni menjava zaposlitve ali pa vzpostavitev novega oziroma dodatnega vira prihodkov, kar je največkrat dolgotrajen proces. Če se vam ponuja priložnost in vidite rešitev v povečanju dohodkov, potem to vsekakor storite. 

Naslednja pa je možnost zmanjševanja stroškov, na katere brez izjeme lahko vplivate. Koliko stvari na mesec plačate preveč, saj vam nudijo manj zadovoljstva kot je vreden vaš denar? O tem morate zelo dobro razmisliti. Preverite stroške telefona ali res potrebujete dražji paket ali je za vas dovolj že manjši in cenejši. Na enak način storite tudi z naročninami za internet, televizijo, stacionarni telefon. Nato se lotite vseh spletnih naročnin, ki jih plačujete vsak mesec (npr. Netflix) in če boste ugotovili, da jih zares ne potrebujete, se enostavno odjavite. Preverite vaše zavarovalne police ter če je na trgu slučajno kakšna cenejša in boljša ponudba. Tako storite z vsako stvarjo, ki ste jo na svojem seznamu označili za izdatek in lahko se zgodi, da boste presenečeni nad rezultatom. 

Vse izdatke natančno preverite in razmislite ali jih je možno zmanjšati ali celo povsem eliminirati. 

Ko boste dosegli to stopnjo ste že na dobri poti do uspešnejšega varčevanja. Poskusite si narediti tudi načrt, koliko dohodka porabite in koliko želite prihraniti. Postavite si cilj: “Ta mesec bom privarčeval X eurov”! Takoj na začetku meseca jih dajte na stran in pozabite nanje, kot da jih ne bi bilo. In videli boste, da zmorete. 

Ljudje smo bitja, ki v afektu želje po neki dobrini le to hitro kupimo, čeprav je zares ne potrebujemo. Zato počakajte in racionalno razmislite o nakupu. 

Želimo vam veliko uspehov pri načrtovanju vaših financ!