Kako se izogniti najpogostejšim napakam pri investiranju?

investiranje

Vedno, ko razmišljamo o bodoči investiciji se v nas navadno najprej prebudi dvom. To je povsem naravno, saj smo od ranega otroštva učeni dvomiti o stvareh, ker nas že v šoli učijo iskati rešitve na različne probleme, da pa problem sploh odkriješ je potreben dvom. To navado prenesemo na kasnejše življenje in se kaže tudi pri investicijah. Prav je, da dvomimo, saj se s tem zavarujemo pred izgubitvijo sredstev, vendar dvom mora predstavljati stimulacijo, da pred investicijo trg raziščemo. 

V življenju smo vsi ranljivi in delamo napake v vseh pogledih in prav dvom je tisti, ki nas prisili stvar raziskati. Pomembno je, da vsako naložbo preverimo pred “skokom vanjo”, ampak potrebno je paziti, da pri tem ne delamo napak, ki nas lahko stanejo premoženja. V nadaljevanju pa bomo izpostavili 5 najpogostejših. 

1. Investiranje sredstev, ki si jih ne morete privoščiti izgubiti

Pogosta začetniška napaka je, da pride do investiranja sredstev, ki jih nujno potrebujete za življenje in si ne morete privoščiti izgub. Prvi razlog je, da s tako odločitvijo ogrozite svojo blaginjo in drugi večja možnost izgub zaradi stresa in posledično neracionalnih odločitev. Zakaj lahko zaradi tega pademo v finančno stisko je povsem jasno, saj denar potrebujemo za plačevanje položnic, hrane itd. Problem nastane, ko že enkrat naložimo sredstva in smo prvi nasvet že kršili. Zaradi strahu pred izgubo svojih edinih sredstev se običajno ne zavedamo neracionalnih dejanj, ki lahko ogrozijo naložbo, pa če tudi je možnost za izgubo ničelna. Če si hočemo priznati ali ne, do tega pride zaradi čustvene navezanosti na denar in se začnemo odločati na podlagi emocij, o čemer bomo govorili v 3. točki. 

2. Investiranje brez načrta 

V investicijo nikakor ne smemo vstopiti brez predhodne analize trga in natančnega načrta, kdaj, kam in za koliko časa bomo naložili denar. Če zanemarimo pripravo na investicijo v bistvu tudi predvidevati ne moremo, kaj se bo dogajalo z našim denarjem, kar pa si vsekakor želimo vedeti. Naredite modro naložbo zase in si vzemite čas za analizo in načrt! 

3. Odločanje na podlagi čustev

Ljudje smo emocionalno zavedna bitja, čeprav čustva poskušamo velikokrat prekriti. Več kot nam pomenijo stvari ali osebe, bolj emocionalno bomo odreagirali na situacije. Ravno tako je pri denarju, saj smo na njega navezani. Če tega ne verjamete, samo pomislite kako ste se počutili nazadnje, ko ste plačevali listek za napačno parkiranje in jasno vam bo o čem govorim. Tako si predstavljajte, da je v igri več denarja, recimo 10.000 EUR in vrednost vaše naložbe začne padati. Kako bi se počutili? Najverjetneje precej neugodno in bi hoteli denar čimprej vzeti ven, četudi ste izgubili že 3000 EUR in napovedi kažejo, da se bo trend obrnil. Na ta način ljudje vsakodnevno izgubljajo denar, saj ne zaupajo svoji analizi in podležejo strahu, da bi izgubili še več, čeprav izgubijo ravno s tem, ko naložbo prekinejo v slabem trenutku.

4. Pohlep in nepotrpežljivost

Ne bomo rekli vsi, vendar večina ljudi hrepeni po hitrem zaslužku. To nažalost ni mogoče, saj če bi bilo, na svetu nebi poznali pomanjkanja. Čeprav gremo v investicijo z namenom, da bomo zaslužili denar ne smemo zaradi tega postati pohlepni, saj se investicije, ki obetajo hitre zaslužke zaradi prevelikega tveganja dostikrat izkažejo kot napačna odločitev. Naložite svoj denar v investicijo s konstantnimi donosi in tvegajte le, če je naložba zares obetavna. 

5. Investiranje brez predhodnega znanja

Prej smo že omenili analizo, načrt ter izbiro naložbe, ki bo profitabilna. Če ste začetnik na tem področju, vse to za vas najverjetneje predstavlja velik izziv. Preden se lotite investiranja preštudirajte kako se stvari lotiti čim bolj profesionalno, saj bo to občutno vplivalo na vaše donose. Če za to nimate časa, ampak želite kljub temu svoj denar nekam naložiti, se o tem posvetujte s strokovnjaki na tem področju, ki vas bodo znali usmeriti na pravo pot. Čeprav boste za posvet najverjetneje odšteli nekaj evrov, vas bo to še vedno stalo veliko manj kot, da zaradi nepremišljene poteze na trgu izgubite ves denar. 

Investiranje je lahko zabavno in donosno, le na pravi način se ga morate lotiti. Srečno!