Kako do pasivnega dohodka?

Kako do pasivnega dohodka?

Pasivni dohodek je dohodek, pridobljen iz najemnine, komanditnega partnerstva ali drugega podjetja, v katerem oseba ni aktivno vključena. Tako kot aktivni dohodek je tudi pasivni dohodek običajno obdavčen. Bolj enostavno povedano nam pasivni dohodek nosi denar brez našega neposrednega dela in 40 urnega delovnika na teden.

Pasivni dohodek je odličen dopolnilni vir sredstev in lahko se izkaže, da je dragocena rešilna bilka v času recesije ali drugih težkih situacijah kot naprimer vladno zapiranje, ki je bilo uvedeno kot odziv na pandemijo koronavirusa. Ravno tako je lahko razlog, da vas preneha skrbeti koliko svojega zaslužka boste prihranili, da bi dosegli svoje pokojninske cilje, saj je pasivni zaslužek tudi ena od strategij do finančne neodvisnosti in stabilnosti. 

O pasivnem dohodku je precej enostavno razmišljati in delati načrte, ko ležite na plaži in poželjivo gledate privezane jadrnice, vendar tako enostavno ne gre. Za vzpostavitev pasivnega prihodka je običajno vloženega veliko dela in truda, vendar pa če se pošalimo, so lahko sadovi dela zelo sladki in vredni truda. 

Seveda pa ne sme ostati samo pri razmišljanju in sanjah, ampak zavihati rokave in uresničiti načrte. Nekaj načinov pasivnega zaslužka pa vam bomo predstavili tudi mi. 

1.Dohodek od najemnine 

Vlaganje v nepremičnine je učinkovit način za pridobivanje pasivnega dohodka, a zahteva nekaj dela. Vzeti si morate čas, se naučiti kako narediti donosen nakup, dobro raziskati nepremičninski trg in določiti nekaj omejitev: kolikšen donos želite od naložbe, skupni stroški nepremičnine, kakšna so finančna tveganja lastništva nepremičnine. Razmislite tudi o tveganjih: ali obstaja povpraševanje za takšno nepremičnino, kaj če najemnik zamuja s plačilom ali poškoduje nepremičnino, itd. Ko pretehtate vse možnosti, je čas za nakup. 

 2. Oddajte sobo v svoji hiši

Najbolj enostaven način do pasivnega zaslužka je oddaja prostora v svoji hiši, ki ga ne uporabljate in pretvorite v priložnost za zaslužek. Možnosti kako to narediti je veliko, sobo lahko oddajate priložnostnim turistom v vašem kraju, stalnim najemnikom, sezonskim delavcem. Dalj časa, ko boste imeli istega najemnika, manj dela boste imeli z najemom. Pazljivi pa seveda morate biti, koga sprejmete v svojo hišo, saj lahko pride do poškodovanja vaše lastnine ali celo kraje dragocenosti. 

3. Affiliate marketing 

Z “affiliate marketingom” lastniki spletnih strani, “influencerji” ali blogerji na socialnih omrežjih promovirajo izdelek nekega podjetja, tako da na svoje spletno mesto ali profil socialnega omrežja (Facebook, Instagram itd.) vključijo povezavo do izdelka. Ko obiskovalec klikne na povezavo in opravi nakup, lastnik spletnega mesta zasluži provizijo. Najbolj znana po tem sta Amazon in eBay. Težava pri tem je le, da si boste morali vzeti čas za ustvarjanje vsebine in postopno gradnjo prometa. 

4. Oglašujte druga podjetja na svojem avtomobilu

Kolikokrat na dan greste z avtom po opravkih v mesto? Nekajkrat zagotovo in ravno s tem lahko zaslužite nekaj dodatnega denarja. Poiščite oglaševalsko agencijo in preverite ali oglašujejo tudi na takšen način. Najverjetneje bodo preverili vaše vozne navade, kje vozite, koliko kilometrov in če se izpolnjujete njihove zahteve bodo vaš avto brezplačno zavili z oglasi.

Načinov kako priti do pasivnega zaslužka je še mnogo, le na vas pa je, da dobro premislite o vaših možnostih ter se potrudite za nadgraditev svojega proračuna kolikor se le da.