Kaj se dogaja z nafto v ZDA?

Kaj se dogaja z nafto v ZDA?

Cene surove nafte v ZDA so zaradi zmanjšanega povpraševanja NEGATIVNE.

Prvič v zgodovini je prišlo do zanimivega paradoksa, cene surove nafte v ZDA so negativne, to pomeni, da proizvajalci nafte plačujejo kupcem, samo da odpeljejo sodčke nafte, saj se bojijo, da bi v nasprotnem primeru zmanjkalo skladiščnih prostorov že v maju. 

Velik padec povpraševanja po nafti v preteklih tednih in vplivi akcije “ostani doma” zaradi poskusov zajezitve koronavirusa je povzročil precejšnji padec cene nafte, še bolj pa jo je dol potegnila obilna dobava. Ne glede na zdajšnjo situacijo po svetu se črpanje nafte po večini ni ustavilo in se zaloge vse bolj povečujejo, tako je nafte na pretek, prostora za skladiščenje pa vse manj, kar je povzročilo, da je v ponedeljek vrednost padla pod 0 dolarjev (USD) na sodček. 

Glavni izvozniki nafte (OPEC in Rusija) so že dosegli konsenz o zmanjšanju proizvodnje nafte in prav tako ZDA, vendar je presežek še vedno ogromen – proizvedene je več kot jo lahko porabimo. Skladišča na kopnem in morju se hitro polnijo kar pomeni, da bo cena lahko še padala. 

Potrebno bo nekaj časa preden se bo trend padanja zaustavil in obrnil proti pozitivni ceni nafte na trgu, kako hitro bo to nastopilo pa zagotovo ne moremo vedeti, saj je veliko stvari odvisnih od zmanjševanja ukrepov za zajezitev koronavirusa – ko se bosta poraba in povpraševanje začela povečevati, se bo stanje začelo normalizirati.