Kaj koronavirus pomeni za nepremičninski trg?

🏠Kaj koronavirus pomeni za nepremičninski trg?

Pandemija koronavirusa vpliva na skoraj vse dejavnosti, le nepremičninski sektor ostaja po večini nespremenjen.Od izbruha virusa je svetovno gospodarstvo doživelo krizo v vseh pogledih in posebnost je, da situacije ne moremo primerjati z ničemer podobnim v zadnjih 100 letih. Veliko podjetij je do nadaljnjega zaprlo svoja vrata, javno življenje je praktično zamrznjeno. Vlagatelji nenehno, dan za dnem, doživljajo črne trgovalne dni, saj vrednost delniških trgov po vsem svetu pada. Tudi vodilni indeksi držav so zabeležili največje izgube po finančni krizi leta 2008.

Trenutno ni znakov, da bi se na trgu nepremičnin razvil špekulativni balon, saj banke niso odobrile previsokih kreditov za nepremičnine, v preteklosti pa prav tako ni bilo zadostnega gradbenega razcveta. Ravno nasprotno, gradnja stanovanj še vedno zaostaja za povpraševanjem, kar je tudi razlog za višino cen nepremičnin, sploh v zadnjih nekaj letih, ko so začele dosegati rekordne vrednosti. Kar pomeni, da z naslova prevelike ponudbe na nepremičninskem trgu kratkoročno velikega popravka ni za pričakovati.

Situacija na nepremičninskem trgu je v času koronavirusa obvladljiva, saj so cene hiš in stanovanj doslej ostale stabilne in nekih bistvenih sprememb ni opaziti. Kljub temu, pa to za enkrat ne pomeni ničesar, saj za razliko od kapitalskih trgov gospodarske krize skoraj vedno vplivajo na nepremičninski trg in tudi zdajšnja kriza se bo odrazila tako, saj se bo v primeru dolgotrajne epidemije kupna moč prebivalstva zmanjšala, posledično pa bo prišlo do manjšega povpraševanja in s tem do padca cen. Še posebej pa na to vpliva prepoved izvajanja storitev nepremičninskega posredovanja, ki je tudi zajeta v odlok o začasni prepovedi ponujanja ter prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Tako, da padec zagotovo prihaja, samo še malo bo treba počakati. Za vse, ki razmišljate o nakupu nepremičnine v bližnji prihodnosti, bi bilo najboljše, da nakup za nekaj mesecev odložite in počakate na bolj primeren čas, ko bodo cene nepremičnin padle in se bo situacija s koronavirusom stabilizirala.

Obrestne mere trenutno ostajajo enake in vsaj dokler bo obstajala negotovost, ki jo povzroča koronavirus, se stanje obrestnih mer po vsej verjetnosti ne bo spremenilo.