Finančni trgi – Pregled trga 30 marec 2020

Finančni trgi – Pregled trga 30 marec 2020

Prejšnji teden smo bili prvič po sredini februarja priča popravku na delniških trgih. Kljub mnenju nekaterih strokovnjakov, da nas vrhunec epidemije še čaka, je večina delniških indeksov teden zaključila pozitivno. K temu je veliko pripomoglo dejstvo, da je večina vlad oblikovala svoje programe pomoči gospodarstvom in prebivalstvu.
 Ameriški predsednik Donald Trump je tako v petek podpisal paket pomoči v vrednosti kar 2 bilijona dolarjev. Od tega bo 100 milijard namenjenih pomoči bolnišnicam, 150 milijard lokalnim in zveznim skupnostim, 350 milijard posojilom manjšim podjetjem, 500 milijard posojilom velikim podjetjem, vsi državljani z letno plačo pod 75.000$ bodo dobili 1.200 $ pomoči, ter nezaposleni 600 $. V naslednjih tednih bomo videli, ali bo to dodatno vplivalo na ponovni zagon ameriškega gospodarstva in rast S&P indeksa. Podobne pakete, le v nekoliko manjšem znesku, je sprejela tudi večina drugih držav po svetu. 

S&P 500 Kot že napisano, je večina borznih indeksov prejšnji teden pridobila na vrednosti. Med te indekse sodi tudi S&P 500, ki je prejšnji teden pridobil dobrih 10 procentov in prišel testirati prej prebito cono pri 2600. Ta cona bo sedaj delovala kot ‘’resistance’’. V naslednjih dneh bomo videli, ali bo indeksu uspelo nadaljevati svojo pot navzgor, ali je bil ta premik zgolj popravek na trend navzdol in bo cona zadržala ceno, ter jo ponovno poslala navzdol.  

Dax ni bil nobena izjema in je ravno tako prejšnji teden pridobil na vrednosti. Cena se je odbila od cone in indeks je do konca tedna uspel pridobiti 13 procentov. Tudi pri daxu lahko vidimo, da imamo nekoliko višje kar močno cono. Lahko se zgodi, da bo šel graf v naslednjem tednu testirat to cono. Takrat bomo morali biti pozorni na to, ali jo bo uspel prebiti. V kolikor bo cona zdržala, bomo priča nadaljnjemu padcu vrednosti. 

Zlato Tako kot pri indeksih, smo tudi pri zlatu videli premik navzgor, in sicer za slabih 10 procentov. Cena ob zaključku marketa je bila 1625 dolarjev za unčo. Zlato je s tem premikom prebilo cono pri 1530 in bi in 1585, tako, da bi lahko v prihodnje nadaljevalo svojo po navzgor.  Trenutno cena konsolidira med vrednostma 1600 in 1640. To bi lahko pomenilo, da trenutno nakupovalci nimajo dovolj moči za dodatni premik navzgor in da bi lahko prišlo do kratkoročnega popravka.  Ravno iz tega razloga, moramo biti z zlatom potrpežljivi in ne takoj vstopiti v nakupne pozicije.  

DXY je prejšnji teden izgubil dobre 3 procente in teden zaključil pri 98.5, kjer imamo tudi dnevno cono. V naslednjih dneh bomo videli, kakšen vpliv bo na indeks imel Trumpov petkov podpis paketa pomoči američanom, in ali bo podpori na tem območju uspelo dolarski indeks potisniti nazaj navzgor. Trenutno se še vedno nahajamo v trendu navzgor, kar lahko pomeni, da bomo v naslednjih dneh ponovno videli močan dolar.  

Nafta je v prejšnjem tednu ponovno izgubila na vrednosti, tokrat 7 procentov in teden zaključila pri 22 dolarjev za sodček. Trenutno se nahaja pri vrednosti 20, nazadnje se je pri tej vrednosti nahajala leta 2002 in zaenkrat še nič ne kaže na ponoven dvig vrednosti. 

 Zaradi padca DXY je EURUSD prejšnji teden pridobil 4 procente, in teden zaključil pri vrednosti 1.14000. Na tem območju se nahaja močna tedenska cona, tedenski EMA 50, ter zgornji trendline tedenskega kanala. Če cena ne bo uspela prebiti te cone, bi lahko vrednost para ponovno padla. V kolikor se boste odločili za prodajne pozicije svetujem, da počakat na spremembo trenda na nižjih časovnih okvirih in vstopite v trend na ‘’lower highu’’.  

Pravno obvestilo – omejitve odgovornosti
 *Ta objava ne pomeni priporočila za nakup ali ponudbe za prodajo in se ne razlaga, kot da predstavlja ponudbo za sklenitev pogodbe o svetovanju. Ta publikacija niti noben njen del ne vzpostavlja podlage za noben sporazum ali druge obveznosti katere koli vrste. Podjetje Finančni IQ d.o.o.  In njegovi svetovalci ter analitiki ne prevzemajo odgovornosti za obveznosti, ki izhajajo iz objave in / ali uporabe te publikacije ali njene vsebine. Niti podjetje Finančni IQ d.o.o. niti njeni svetovalci ter analitiki ne jamčijo za točnost ali popolnost informacij, ki se uporabljajo za to objavo. Nič v tej publikaciji se ne sme razlagati kot predstavitev takšnega poroštva. Uporabljene informacije niso bile neodvisno preverjene. Izražena mnenja izražajo sedanjo presojo analitika, ki je to publikacijo pripravil v povezavi s svojo poklicno dejavnostjo in se lahko spremeni v skladu s prihodnjimi dogodki in razvojem. Izraženi pogledi ne odražajo nujno mnenja družbe Finančni IQ d.o.o.  Pridržujemo si pravico, da kadar koli in brez predhodnega obvestila spremenimo mnenja, izražena v tej publikaciji. Finančni IQ d.o.o.je morda izdal druge publikacije, ki niso skladne z zaključki v tej publikaciji. Te publikacije lahko odražajo različne predpostavke, stališča in analitične metode analitikov, ki so jih pripravili. Pretekla uspešnost se ne sme uporabljati kot indikacija ali jamstvo za nadaljnjo uspešnost in nobena predstavitev ali garancija, izražena ali implicitna, ne bo sprejeta glede prihodnjega delovanja. Ta objava se distribuira po elektronski in navadni pošti profesionalnim vlagateljem, od katerih se pričakuje, da bodo sprejemali svoje naložbene odločitve brez nepotrebnega zanašanja na to publikacijo.