FINANČNI TRGI – PREGLED TRGA 23 MAREC 2020

FINANČNI TRGI – PREGLED TRGA  23 MAREC 2020 

V prejšnjem tednu se stanje ni dosti spremenilo. Panika pred epidemijo še vedno obstaja, delnice in indeksi gospodarstev po svetu, še naprej izgubljajo vrednost. Prav tako, še naprej pada cena nafte, saj Rusija in Savdska Arabija še nista dosegla dogovora glede omejitve ponudbe.  

S&P 500 še naprej izgublja vrednost. V zadnjem tednu je cena naredila to, kar smo pričakovali. Testirala je cono pri 2600 in jo prebila, ter do konca tedna izgubila dodatnih 10% vrednosti. Indeks je teden zaključil pri 2300 in zaenkrat še nič ne kaže na to, da si bo opomogel, tako, da bi lahko bili v tem tednu priča dodatni izgubi vrednosti. Naslednja močnejša cona je pri ceni 2100, mislim, da bi jo lahko prišla cena testirati v naslednjem tednu ali dveh. 

Dax se je prejšnji teden odrezal precej bolje kot S&P 500. Na začetku tedna se je cena odprla nekoliko nižje kot na zaključku prejšnjega tedna, a nato je sledila konsolidacija in indeks ni veliko izgubljal. Teden je zaključil zgolj par procentov pod zaprtjem prejšnji teden. Trenutno se cena še vedno nahaja v bližini cone pri 9000. Indeks bo potrebno podrobno spremljati, da vidimo ali bo cena uspela prebiti cono, ali se bo od nje odbila in naredila manjši popravek. Pri vrednosti 8000 se nahaja močna mesečna cona, ki bi jo lahko prišel indeks v prihodnje še testirati.  

Vrednost zlata je v prejšnjem tednu padla za približno 5 procentov. Tedenska svečka se je zaključila pri 1500, pod močno cono pri 1530, kar bi lahko nakazalo nadaljnji padec cene zlata. Kljub vsemu, smo v času krize in po vseh pravilih bi moglo zlato pridobivati na vrednosti. Svetujem, da ne vstopate prehitro  v trgovalne pozicije in v prihodnjih dneh najprej počakate na ponovni test cone pri 1530- 1540 in se takrat odločite o nadaljnjih pozicijah. 

DXY  je prejšnji teden prebil cono pri 100 in teden zaključil pri vrednosti 102, kar je še nekoliko više kot smo pričakovali. Indeks je tako pridobil kar dobre 3 procente in z močno bikovsko tedensko svečko nakazal, da je dodatna rast v prihodnje še kako mogoča. V prihodnjih tednih se lahko zgodi test ali celo preboj cone pri 104.

Rusija in Savdska Arabija še nista uspela skleniti dogovora, tako, da je vrednost nafte v preteklem tednu še dodatno padla. Konec tedna je bila vrednost nafte 23.5 dolarjev na sodček, kar pomeni, da je izgubila dodatnih 30 procentov. Poleg tega je tudi prebila prejšnje tedensko dno pri 29 dolarjev za sodček. V prihodnje se lahko zgodi, da bomo priča dodatnemu padcu vrednosti.  

EURUSD je prejšnji teden prebil cono in zgornji trendline kanala pri 1.11000. Teden je zaključil z veliko bearish svečo in izgubi vrednosti slabe 4 procente oz dobrih 350 pipov. Trenutno je vrednost para v okolici 1.07000 in na spodnjem trendlineu kanala, a  glede na močan bearish premik menim, da bi lahko cena para še dodatno padla. V bližnji prihodnost bi lahko prišla testirat prejšnje dno pri 1.05000.  

Pravno obvestilo – omejitve odgovornosti

 *Ta objava ne pomeni priporočila za nakup ali ponudbe za prodajo in se ne razlaga, kot da predstavlja ponudbo za sklenitev pogodbe o svetovanju. Ta publikacija niti noben njen del ne vzpostavlja podlage za noben sporazum ali druge obveznosti katere koli vrste. Podjetje Finančni IQ d.o.o.  In njegovi svetovalci ter analitiki ne prevzemajo odgovornosti za obveznosti, ki izhajajo iz objave in / ali uporabe te publikacije ali njene vsebine. Niti podjetje Finančni IQ d.o.o. niti njeni svetovalci ter analitiki ne jamčijo za točnost ali popolnost informacij, ki se uporabljajo za to objavo. Nič v tej publikaciji se ne sme razlagati kot predstavitev takšnega poroštva. Uporabljene informacije niso bile neodvisno preverjene. Izražena mnenja izražajo sedanjo presojo analitika, ki je to publikacijo pripravil v povezavi s svojo poklicno dejavnostjo in se lahko spremeni v skladu s prihodnjimi dogodki in razvojem. Izraženi pogledi ne odražajo nujno mnenja družbe Finančni IQ d.o.o.  Pridržujemo si pravico, da kadar koli in brez predhodnega obvestila spremenimo mnenja, izražena v tej publikaciji. Finančni IQ d.o.o.je morda izdal druge publikacije, ki niso skladne z zaključki v tej publikaciji. Te publikacije lahko odražajo različne predpostavke, stališča in analitične metode analitikov, ki so jih pripravili. Pretekla uspešnost se ne sme uporabljati kot indikacija ali jamstvo za nadaljnjo uspešnost in nobena predstavitev ali garancija, izražena ali implicitna, ne bo sprejeta glede prihodnjega delovanja. Ta objava se distribuira po elektronski in navadni pošti profesionalnim vlagateljem, od katerih se pričakuje, da bodo sprejemali svoje naložbene odločitve brez nepotrebnega zanašanja na to publikacijo.