FINANČNI TRGI – PREGLED TRGA 1. JUNIJ 2020

FINANČNI TRGI – PREGLED TRGA 1. JUNIJ 2020

S&P500 in DAX sta imela dober prejšnji teden in pridobila 3, oz. 5%. Zlato je do sredine tedna izgubilo kar 2,5% vrednosti, a nato teden končalo z zgolj 0,3% izgubo. DXY je končno prebil svoj range in sicer navzdol, kar je pomenilo šibak dolar. To se je pokazalo tudi pri paru EURUSD, kjer je EUR pridobil kar 2% napram USD-ju.  Nafta je pridobila 5% in tako nadaljuje svojo pot navzgor, proti coni pri vrednosti 42 $ za sodček.

S&P 500 je prejšnji teden prebil cono pri 2950, kar bi lahko pomenilo nadaljnjo pridobivanje vrednosti indeksa. Teden smo zaključili pri ceni 3050, kar je približno 3 % pribitek glede na ceno izpred dveh tednov. V kolikor se bo cena zadržala nad prebito cono, in se ne bo spustila pod 2900, bo trend navzgor še vedno aktualen, in svetujem zgolj vstope v nakupne pozicije na nižjih časovnih okvirjih. 

DAX je prejšnji teden končno dosegel cono pri 11800, kar smo napovedovali v preteklih tednih. Cena je bila pred tem kar dober mesec v rangu, ujeta med dvema conama. Pred 14 dnevi je končno naredila premik iz tega ranga, in cel prejšnji teden nadaljevala svojo pot navzgor proti prej omenjeni coni.  Tekom tedna je indeks uspel pridobiti več kot 5 % in teden v petek zaključil pri vrednosti 11600. V naslednjih dneh bomo videli, ali bo cona pri 11800 zadržala ceno in jo ponovno poslala navzdol, ali bo ceni uspelo prebiti to cono in nadaljevati svoj trend navzgor.

Zlato je v začetku tedna začelo izgubljat vrednost. Cena se je spustila vse do 1700 dolarjev za unčo, kjer se nahaja tudi močna cona. V tem trenutku, je znašala tedenska izguba vrednosti zlata kar 2,5 %, a v drugem delu tedna si je zlato opomoglo in ponovno začelo pridobivati na vrednosti. Teden se je zaključil pri vrednosti 1730, kar je ‘’le’’ 0,3% izguba, veliko manj kot je kazalo še na sredi tedna. Glede na to, da je graf na tedenskem časovnem okvirju narisal svečko z močnim repkom navzdol, bi se lahko zgodilo, da bomo v prihodnjih dneh videli nadaljni premik navzgor, in preboj močne cone pri 1735. V kolikor se to zgodi, se lahko na nižjih časovnih okvirjih začnemo ozirati po nakupnih pozicijah. 

DXY je po 8 tednih končno uspel prebiti range v katerem se je gibal. Prejšnji teden, je dolarski indeks izgubil kar 1,5% in teden zaključil pri 98.20. Lahko se zgodi, da bo nadaljeval svojo pot navzdol, kar bi pomenilo šibek dolar v naslednjih nekaj dneh ali tednih.

Nafte- USOil je pretekli teden pridobila 5% vrednosti in nadaljuje svojo pot navzgor proti vrednosti 42 dolarjev za sodček. Trenutno se nahajamo na pol poti med obema conama, tako da ne svetujem takojšnjega vstopa na trg, temveč potrpljenje saj moramo počakati, da se bo cena nekoliko spustila in nam ponudila boljši vstop v nakupne pozicije.

Zaradi preboja ranga pri DXY, je tudi EURUSD prejšnji teden prebil svoj range in naredil močan premik navzgor. Teden je zaključil pri coni 1.11100 , in tako pridobil kar 2% oz. 200 pipov. Ker se nahajamo v bližini močne cone ne svetujem takojšnjega vstopa v nakupne pozicije, pričakujem namreč, da bomo v naslednjih dneh priča popravku, ki bo ceno poslal nekoliko nižje, v bližino prejšnjega vrha ranga pri 1.1000. V kolikor se bo cena tam zadržala več časa, bo to pomenilo, da je cona močna in bi lahko graf ponovno poslala navzgor. V tem primeru bom začel iskati nakupne pozicije. 

Pravno obvestilo – omejitve odgovornosti

 *Ta objava ne pomeni priporočila za nakup ali ponudbe za prodajo in se ne razlaga, kot da predstavlja ponudbo za sklenitev pogodbe o svetovanju. Ta publikacija niti noben njen del ne vzpostavlja podlage za noben sporazum ali druge obveznosti katere koli vrste. Podjetje Finančni IQ d.o.o.  In njegovi svetovalci ter analitiki ne prevzemajo odgovornosti za obveznosti, ki izhajajo iz objave in / ali uporabe te publikacije ali njene vsebine. Niti podjetje  Finančni IQ d.o.o. niti njeni svetovalci ter analitiki ne jamčijo za točnost ali popolnost informacij, ki se uporabljajo za to objavo. Nič v tej publikaciji se ne sme razlagati kot predstavitev takšnega poroštva. Uporabljene informacije niso bile neodvisno preverjene. Izražena mnenja izražajo sedanjo presojo analitika, ki je to publikacijo pripravil v povezavi s svojo poklicno dejavnostjo in se lahko spremeni v skladu s prihodnjimi dogodki in razvojem. Izraženi pogledi ne odražajo nujno mnenja družbe Finančni IQ d.o.o.  Pridržujemo si pravico, da kadar koli in brez predhodnega obvestila spremenimo mnenja, izražena v tej publikaciji. Finančni IQ d.o.o.je morda izdal druge publikacije, ki niso skladne z zaključki v tej publikaciji. Te publikacije lahko odražajo različne predpostavke, stališča in analitične metode analitikov, ki so jih pripravili. Pretekla uspešnost se ne sme uporabljati kot indikacija ali jamstvo za nadaljnjo uspešnost in nobena predstavitev ali garancija, izražena ali implicitna, ne bo sprejeta glede prihodnjega delovanja. Ta objava se distribuira po elektronski in navadni pošti profesionalnim vlagateljem, od katerih se pričakuje, da bodo sprejemali svoje naložbene odločitve brez nepotrebnega zanašanja na to publikacijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *