TEDENSKO POROČILO- PREGLED TRGA 9.3.2020


S&P 500 se trenutno nahaja v okolici vrednosti 2950, na skoraj enaki vrednosti kot se je cena zaprla zadnji dan februarja. Na tem območju imamo tudi močno dnevno cono, ki jo indeks trenutno testira. V kolikor bomo videli preboj cone in zaključek svečke pod ceno 2900, bi lahko bili v naslednjih dneh priča še dodatni izgubi vrednosti indeksa. Če se to nebo zgodilo in se bo izkazalo, da je cona dovolj močna da zadrži ceno nad 2950, bi lahko ponovno prešli v kratkotrajen trend navzgor. 

Za razliko od SP500,  DAX še naprej izgublja vrednost. Za vikend smo bili tudi priča gapu, ki je vrednost daxa spustil za dodatnih 10%, v bližino dnevne cone pri 10300. V naslednjih dneh bomo videli, ali bo cona zadržala ceno, in bomo priča retracementu in dvigu vrednosti indeksa. 

ZLATO je kot napovedano prejšnji teden pridobivalo na vrednosti. Dnevna cona med 1580 in 1590 je bila dovolj močna, da je porinila vrednost ponovno navzgor. Zlato je tako teden zaključilo pri ceni 1680, kjer je tudi prejšnji vrh izpred dveh tednov, in tako ustvarilo dvojni vrh. Glede na paniko, okoli zdravstvene krize, bi lahko kovina še nekoliko pridobila na vrednosti in prebila cono na kateri se trenutno nahaja. Za nadaljevanje trenda, bi pa morali biti priča očitnemu preboju cone, šele takrat bi bilo smotrno iskati nakupne pozicije. 

DXY je prejšnji teden izgubil dodatnega 2,5% in teden zaključil pri vrednosti 96. Cena je prebila cono pri 98 in zaključila teden konkretno pod tem nivojem. V prihodnje bi lahko videli še dodatno izgubo indeksa, in moči dolarja. Cena bi lahko po manjšem popravku tudi testirala cono v okolici vrednosti 93. 

 NAFTA  je v roku enega tedna izgubila rekordnih 45 % svoje vrednosti in se trenutno nahaja na najnižji točki od januarja 2016 in začetka tisočletja. K temu je odločilno pripomoglo nesoglasje med Rusijo in Savdsko Arabijo. Cena se v tem trenutku nahaja v okolici vrednosti 30, kjer je močna mesečna podpora, ki bi lahko ceno zadržala na tem nivoju. V kolikor se bo konflikt med zgoraj omenjenima državama stopnjeval, bi lahko videli dodatno izgubo vrednosti črnega zlata.   

EURUSD je pod vplivom šibkega indeksa dolarja. Prejšnji teden je par pridobil 2,5 % in teden zaključil s prebojem zgornjega trendline močnega kanala, ter cone pri 1.1170. Trenutno se nahajamo na še eni močni coni pri 1.1400. V kolikor bo graf uspel prebiti to cono, bi lahko v naslednjih dneh še naprej videli močan euro in šibek dolar. V tem primeru, mislim, da je dosegljiva tudi cona pri 1.17000.  

Pravno obvestilo – omejitve odgovornosti

 *Ta objava ne pomeni priporočila za nakup ali ponudbe za prodajo in se ne razlaga, kot da predstavlja ponudbo za sklenitev pogodbe o svetovanju. Ta publikacija niti noben njen del ne vzpostavlja podlage za noben sporazum ali druge obveznosti katere koli vrste. Podjetje Finančni IQ d.o.o.  In njegovi svetovalci ter analitiki ne prevzemajo odgovornosti za obveznosti, ki izhajajo iz objave in / ali uporabe te publikacije ali njene vsebine. Niti podjetje Finančni IQ d.o.o. niti njeni svetovalci ter analitiki ne jamčijo za točnost ali popolnost informacij, ki se uporabljajo za to objavo. Nič v tej publikaciji se ne sme razlagati kot predstavitev takšnega poroštva. Uporabljene informacije niso bile neodvisno preverjene. Izražena mnenja izražajo sedanjo presojo analitika, ki je to publikacijo pripravil v povezavi s svojo poklicno dejavnostjo in se lahko spremeni v skladu s prihodnjimi dogodki in razvojem. Izraženi pogledi ne odražajo nujno mnenja družbe Finančni IQ d.o.o.  Pridržujemo si pravico, da kadar koli in brez predhodnega obvestila spremenimo mnenja, izražena v tej publikaciji. Finančni IQ d.o.o.je morda izdal druge publikacije, ki niso skladne z zaključki v tej publikaciji. Te publikacije lahko odražajo različne predpostavke, stališča in analitične metode analitikov, ki so jih pripravili. Pretekla uspešnost se ne sme uporabljati kot indikacija ali jamstvo za nadaljnjo uspešnost in nobena predstavitev ali garancija, izražena ali implicitna, ne bo sprejeta glede prihodnjega delovanja. Ta objava se distribuira po elektronski in navadni pošti profesionalnim vlagateljem, od katerih se pričakuje, da bodo sprejemali svoje naložbene odločitve brez nepotrebnega zanašanja na to publikacijo.