Brezposelnost v času koronavirusa

Brezposelnost v času koronavirusa

Že nekaj časa je od takrat, ko je vsakodnevno življenje potekalo normalno brez razkužil, mask in omejitev. Epidemijo koronavirusa občutimo vsi, vsak je namreč na svoj način prikrajšan mnogo pa je takih, ki so se znašli v težkem položaju. Eno večjih vprašanj v tem času je, kako se bo gospodarstvo po prenehanju omejitev začelo postavljati na noge in kaj se bo do takrat še spremenilo, še posebej glede števila delovnih mest.

Stopnja brezposelnosti se je po krizi leta 2008 lepo zmanjševala in tako smo v lanskem letu dosegli le 4% brezposelnost (anketna brezposelnost), trendi pa so se zaradi virusa s katerim se bori večji del sveta začeli obračati, saj se je le v enem mesecu v evidenco brezposelnih prijavilo skoraj 8000 ljudi, poleg tega pa se je tudi zaposlovanje precej upočasnilo. Če primerjamo podatke z letom 2019 je to 52% več kot februarja in 56% več kot marca, na letni ravni to predstavlja 1,7% rast brezposelnosti. Največ prenehanj delovnih razmerij je bilo v gostinstvu.

Torej kaj lahko pričakujemo v prihodnosti ali se bo situacija hitro pomirila ali pa bomo ukrepe v gospodarstvu čutili še dolgo časa? Po uradnih informacijah, naj bi se ukrepi za zajezitev korona virusa počasi začeli odpravljati, kar pomeni tudi ponovno oživitev gospodarstva in s tem bo prišla tudi povečana stopnja zaposlovanja. Po drugi strani pa je skoraj zagotovo, da bo po premaganem virusu sledila nova gospodarska kriza, ki bo zopet negativno vplivala na stopnjo zaposlenosti.