ALI JE ČAS ZA NAKUP DELNIC?

ALI JE ČAS ZA NAKUP DELNIC?

Cene delnic ameriških podjetij so v zadnjih tednih dosegale rekordne vrednosti, a so sedaj najnižje v zadnjih 12 tednih. Ameriški borzni indeksi S&P 500, Dow Jones in Nasdaq so v samo 4 dneh izgubil kar dobrih 7 %. Indeksi so včeraj še dodatno izgubili na vrednosti, saj je Ameriški center za nalezljive bolezni opozoril američane naj bodo pripravljeni na izbrih koronavirusa v njihovi domovini. Razlog za opozorilo je bilo povečanje števila obolelih po celotnem svetu, od Italije do Irana in Japonske, in samo vprašanje časa je, kdaj se bo virus pojavil tudi v ZDA.

Veliko število podjetij je opozorilo, da že čutijo posledice izbruha virusa in bodo njihovi dobički ravno zaradi tega manjši. Prav tako kot ameriški indeksi, izgubljajo tudi drugi indeksi po svetu. Nemški borzni indeks DAX, ki ga sestavlja 30 najboljših nemških podjetij, je denimo ravno tako do včeraj, izgubil 8% vrednosti v 4 dneh. Prav tako kot cena delnic, je tudi donosnost obveznic padla. Donosnost 10 letnih ameriških obveznic je rekordni nizkih 1.3055 %, saj veljajo za dokaj varno naložbo.

Ravno zaradi tega je veliko investitorjev svoj denar investiralo v omenjene obveznice, v želji zmanjšanja tveganja naložb. Tudi bruto domači proizvod večine držav je padel. V nekaterih državah beležijo do kar 10% padec. Ali je ob vsem omenjenem čas za ponovno investiranje v delnice? Res je, da je v zadnjih dneh beležimo velik padec vrednosti, a nihče ne ve kakšen vpliv bo še naprej imela bolezen na gospodarstva držav po svetu. V kolikor bo prišlo do novih okužb, bi znalo to še dodatno zavirati rast gospodarstev in še dodatno znižati ceno delnic podjetij.