6 nasvetov za zmanjšanje mesečnih stroškov

6 nasvetov za zmanjšanje mesečnih stroškov

Eden večjih izzivov v upravljanju svojih financ je obvladovanje stroškov. Priznajmo si, ne glede na to kakšni so mesečni dohodki, pretirano trošenje je vedno problem. Mnogi pravijo: “Če bi imel večjo plačo, bi bilo vse drugače”, ampak ali je to čisto res. Glede na sedanje stanje v vašem proračunu si gotovo želite še nekaj stvari, ki bi si jih kupili v primeru povečanja dohodka in ravno tukaj se zatakne. Povečala bi se plača, povečalo bi se trošenje. In problema samonadzora in neracionalne potrošnje se še vedno ne bi rešili. 

Da se ne razumemo narobe. Vaš standard bi se zagotovo zvišal, vendar finančno stanje na koncu meseca, ki bi se odrazilo v slabih prihrankih bi ostalo isto. Nič več ne bi bilo privarčevanega. 

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako znižati mesečne stroške. Namen seveda ni, da z znižanjem enih stroškov zapravimo denar za druge, vendar da se ta višek prelije na vaš varčevalni račun. 

1. Analiziraj svoje mesečne stroške

Že v nekaj prejšnjih člankih smo neprestano poudarjali pomen analize svojih dohodkov in odhodkov. Zakaj je to tako pomembno? Zato, da lahko vidite koliko denarja priteka k vam, kako ga porabite ter koliko privarčujete. Na koncu koncev pa tudi ponudi rešitve kako bi lahko stanje izboljšali. Vsak mesec si naredite sami ali z partnerjem razpredelnico v katero vpišite dohodke in odhodke. Iz tega boste videli tok vašega denarja, vendar tukaj še ni končna postaja. Vaš namen je eliminirati odvečne stroške in spraviti več denarja na vaš varčevalni račun.   

2. Znebite se kreditnih kartic 

Kreditne kartice nam dajejo možnost, da zapravimo denar, ki ga nimamo, ob tem pa nam banka zaračuna obresti. Hitro se pojavi občutek, da denar imamo vendar velikokrat pozabljamo, da bomo morali kasneje ta denar vrniti. Če ste slučajno uporabnik kreditne ali več kreditnih kartic, je naš nasvet, da se jih čimprej znebite in ne uporabljate več. 

3. Z načrtovanimi nakupi do večjih prihrankov

Že na splošno je znano, da v trgovino naj ne bi hodili s praznim želodcem, saj nas skušnjave hitro zavedejo in kupimo nekaj stvari samo zaradi “velikih oči”. Organizirajte si jedilnik za cel teden in določite katere dni boste šli v trgovino in kaj boste kupili. S tem boste lahko predvideli izdatke in jih omejili. Naredite en velik nakup na teden in poskusite takrat kupiti vse kar potrebujete. 

4.  Darila naredite sami doma 

Ali darila zares predstavljajo tako veliko vrednost v očeh obdarjenca kot se to pozna v naših denarnicah? Če si hočemo priznati ali ne največkrat ni tako, saj običajno ljudem pomeni več trud, ki smo ga vložili v iskanje ali pripravljanje darila kot pa cena sama. Naredite darilo sami doma, uživajte v čaru pripravljanja presenečenja za ljubo osebo in ob misli kako ga bo darilo spravilo v smeh in osrečilo. Osrečilo pa bo tudi vašo denarnico. 

5. Je avto zares tako pomemben?

Avto je v Sloveniji še vedno statusni simbol. Ne glede na to, da nekateri ljudje vedo, da si avta višjega cenovnega razreda ne morejo privoščiti, si še vedno kupijo avto za več deset tisoč evrov, samo zato da bo avto večji in boljši od sosedovega. Nakup manjšega avtomobila oziroma avtomobila, ki zadostuje vsakodnevnim potrebam s sabo prinese nižje stroške, saj je cena zavarovanj, registracije in tehničnega pregleda manjša. Manjši Avto pa običajno porabi tudi manj bencina, ki je vse dražji. Stroške lahko znižamo tudi s tem, da se po opravkih večkrat odpravimo z javnim prevozom ali pa kar peš. 

6. Imajo otroci preveč igrač?

Vsi si za svoje otroke želimo le najboljše in želimo jim omogočiti čim več, prav zaradi tega se pogosto ujamemo v past nenehnega kupovanja majhnih reči, ki si jih naši najmlajši zaželijo. Velikokrat se zgodi, da je igrača za igranje zanimiva en teden, potem ne več in je treba po novo. Poskusite izdelati igrače doma skupaj z otrokom, to bo spodbudilo njegovo domišljijo in ustvarjalnost, poleg tega pa bo to tudi kvalitetno preživet čas z njim, česar bo zagotovo vesel. Nobena igrača ne more otroka narediti srečnejšega od igre skupaj s starši. 

ŽELITE VEČ VSEBINE IZ PODROČJA FINANC?

Se tudi vam zdi, da ne glede na višino plače, denarja ni nikoli dovolj?
Potem potrebujete spremembo!

E-knjiga – Več denarja v letu 2020