5 nasvetov za pripravo na krizo

5 nasvetov za pripravo na krizo

Mnogo je ljudi, ki vsakodnevno v strahu, ob pogledu na svoje finančno stanje, razmišljajo o recesiji z mislimi: “Če zdaj udari, ne vem kako bo šlo.” In res je v veliko primerih tako, da je človek pahnjen v neizhodno situacijo. Najbrž ni nobenega, ki se ne bi spomnil svetovne gospodarske krize leta 2008, ko je brezposelnost prizadela veliko ljudi in družin, prav to pa je lahko odlična vzpodbuda, da se pripravite na naslednjo in ne dopustite, da bi vas presenetila

.Recesija pomeni upočasnitev gospodarske dejavnosti, ki se običajno pojavi ob zmanjšanju trošenja prebivalstva. To se lahko zgodi zaradi različnih dogodkov, leta 2008 se je začelo s pokom nepremičninskega balona v ZDA in napredovalo v finančno krizo, ki je zajela večino sveta. Zdaj pa kaže, da bo naslednjo tako situacijo zakuhal virus s katerim se borimo že nekaj tednov. Krize bomo vedno poznali, na nas pa je, da se na zmanjšanje dohodka in morebitno brezposelnost pripravimo.Kljub temu, da so gospodarske perspektive trenutno videti mračne, ni nikoli prezgodaj za zagotovitev, da bodo vaše finance dobro pripravljene na nevihto.
Tukaj je pet nasvetov, kateri vam bodo pri tem pomagali.

👉 1. Odplačajte čim več dolga
Ključnega pomena je, da odplačate kakršen koli neporavnani dolg ali pa ga vsaj čim bolj zmanjšate, da ustvarite nekaj prostora za dihanje v svojem proračunu. Dober začetek načrta je, da poplačate dolg na kreditnih karticah, saj nam prav te, na prvi pogled nedolžne kartice, lahko delajo velike preglavice, ker zapravljamo denar, ki ga v bistvu nimamo in ga bo treba vrniti nazaj, kar pa ob nenadni izgubi zaposlitve lahko pripelje do velikega problema. Nato nadaljujte po isti poti z drugimi posojili tako, da čim bolj zmanjšate stroške kredita (obresti).Kot je pokazal koronavirus, lahko upad gospodarstva pogosto privede do izgube delovnega mesta. Če vas skrbi varnost vaše zaposlitve, vam izplačilo obveznosti lahko prinese več miru.

👉2. Povečajte prihranke
Po vsaki recesiji smo že na poti k naslednji. Ta čas pa naj bo namenjen vaši pripravi nanjo in ena boljših tehnik je, da varčujete “za težke čase”. Če boste imeli rezervo si boste v težki situaciji lahko kupili čas za razmislek oziroma ob izgubi zaposlitve imeli nekaj več časa, da najdete drugo brez, da bi v vmesnem času občutili pomanjkanje. To je glavni namen. Tudi če odplačujete dolg, je pomembno, da ne pozabite na varčevanje.Kot preprost nasvet: Mesečno naj bi privarčevali nekje med 10 in 20 odstotki dohodka in imeli na razpolago dovolj sredstev za preživetje vsaj 8-10 mesecev brez kakršnegakoli dohodka.

👉3. Zavarujte svoje premoženje
Med recesijo se gospodarstvo ohlaja ali v ekstremni situaciji kot jo imamo sedaj celo ustavi. Vsi ti dogodki pripeljejo do padca vrednosti delnic, največkrat čez čas tudi nepremičnin, pada pa tudi vrednost denarja. To pomeni, da v času recesije ne izgubljate denarja le v primeru brezposelnosti, temveč tudi s padanjem vrednosti vaših investicij.Ena redkih, če ne celo edinih sredstev, ki ji v recesiji vrednost raste pa je zlato in zato enkratno za zavarovanje in rast premoženja v nehvaležnem obdobju gospodarskega padca.

👉4. Nadzorujte svoje dohodke in stroške
Že v nekaj naših člankih, še posebej pa v videu o optimizaciji stroškov opominjamo na to pomembno tematiko. Vedno poskušajte imeti čim večji pregled nad svojimi stroški in jih poskusite kar se le da zmanjšati in se znebiti tistih, ki niso nujni, ostalo pa ohraniti za prihranke ali investicije. Še bolj pomembno pa je to seveda v času recesije, ko nas lahko napačna poteza stane naše blaginje.

👉5. Nadaljujte z izobraževanjem
Na recesije se pripravite tako, da se opremite z znanjem. Tako z nadaljevanjem ali pričetkom študija nečesa novega, kar vas v življenju zanima, še posebej pa z izobraževanjem o stvareh, ki bi jih morali vedeti za boljše upravljanje s svojimi financami. Poučite se o načinih varčevanja, kako, kam in kdaj je najboljše investirati, kako do dodatnega zaslužka itd. Vse to vam bo pomagalo premostiti krizo, ko bodo časi postali zahtevnejši.